hjll píše:mam podbny problem, jak kolega, ktery zakladal tohle forum
jsem student a pracuji na castecny uvazek. podle zamestnavatele mam narok na pet tydnu dovolene, pricemz za jeden den dovolene je povazovan den se ctyrhodinovou pracovni dobou. moje nadrizena mi oznamila, ze pokud to bude nezbytne nedostaneme dovolenou a pres vanocni svatky a na novy rok budeme muset pracovat na ucetni zaverce.
me otazky jsou:
1) muze mi zamestnavatel naridit pracovat 24., 25. prosince nebo 1. ledna? Muze mi zakazat vzit si na konec prosince dovolenou? (tohle je asi castecne zodpovezeno)
Dobrý den, na adrese
http://www.propusten.cz/cms/propusten/i ... olena.html je naše stránka zabývající se nekalými praktikami zaměstnanců a zákonem ošetřující poskytnutní a neposkytnutí dovolené.
Zejména:
Termíny čerpání dovolené určuje zaměstnavatel, a je na něm kdy Vám ji poskytne. Musí však určit čerpání alespoň 4 týdnů do konce roku, přičemž alespoň dva týdny musí být v celku (pokud to požadujete). To znamená, že Vám dovolenou musí umožnit čerpat, ale závisí na něm v jakém termínu. Tzn. může Vám nařídit čerpat již teď a na prosinec Vám již žádná nezbude.
Ohledně nařízení práce ve svátek
Zákoník práce Díl 2 - Dny pracovního klidu - § 91, konkrétně
(3) V den nepřetržitého odpočinku v týdnu může zaměstnavatel nařídit zaměstnanci jen výkon těchto nutných prací, které nemohou být provedeny v pracovních dnech:
a) naléhavé opravné práce,
b) nakládací a vykládací práce,
c) inventurní a závěrkové práce,
d) práce konané v nepřetržitém provozu za zaměstnance, který se nedostavil na směnu,
e) při živelních událostech a v jiných obdobných mimořádných případech,
f) práce nutné se zřetelem na uspokojování životních, zdravotních, vzdělávacích, kulturních, tělovýchovných a sportovních potřeb obyvatelstva,
g) práce v dopravě,
h) krmení a ošetřování zvířat.
Uzávěrka je zde uvedena, ale zaměstnavatel by musel prokázat, že uzávěrka nemůže být provedena v pracovních dnech, což po něm v případě nařízení písemně požadujte a pokud bude zdůvodnění neopodstatněné, řeště s místním inpektorátem práce,
viz
http://www.propusten.cz/cms/propusten/i ... prace.htmlhjll píše:2) co se stane s mymi sedmnacti dny dovolene, pokud mi je zamestnavatel neumozni vybrat v kalendarnim roce, kdy na ne mam narok? muzu byt nejak financne kompenzovan nebo musim cekat na termin nebo dohodu se zamestnavetelem behem pristiho roku?
Zamestnavatel Vám 4 týdny musí umožnit čerpat. Pouze ve výjmečných případech jako je např. vojenské cvičení, Vaše pracovní neschopnost apod se dovolená může převést na další rok. Na proplacení zbylé dovolené by jste měl právo pouze v případě, že by jste ukončil pracovní poměr.
hjll píše:a dotaz 3), ktery je trosku offtopic: mylim se pokud mam zato, ze mi jako zamestnanci na polovicni uvazek nemuze zamestnavatel naridit praci prescas za zadnych okolnosti?
Ano máte pravdu, ošetřeno je to opět v Zákoníku práce, paragraf 71
i) ...U zaměstnanců s kratší pracovní dobou je prací přesčas práce přesahující stanovenou týdenní pracovní dobu; těmto zaměstnancům není možné práci přesčas nařídit. ...